Někteří si možná vzpomenou na způsoby klíčení před pár lety, kdy posloužila miska od polárkového dortu, vypodložená buničitou vatou. Zde však bylo častým problémem, že semínka nenaklíčila nebo se vyskytla plíseň. Není snadné v tomto způsobu klíčení odhadnout správnou vláhu, tím tak docházelo k přelití apod.
Dnes naštěstí lze klíčit zcela snadno, kvalitně, rychle a úspěšně. V tomto směru je nejlepším řešením biomiska. Speciální nádoba určená na klíčení semínek, která má mnoho výhod. Nemusíte se obávat, že by šlo o něco složitého v rámci manipulace. K výrobku je i nezbytný návod. Nicméně vše je velmi jednoduché.
Předností je, že biomiska se skládá z několika misek, tudíž k dispozici máte semena v různé fázi klíčení. Semena lze velmi snadno proplachovat, tím je zamezeno vzniku plísně. Přitom je udržována nezbytná vlhkost a zároveň nejsou semena ve vodě. V této nádobě semena rostou rychle, snadno a jsou velmi chutná, doslova křupavá.
Důležitá je příprava
Je samozřejmě vhodné nádobu nejdříve umýt horkou vodou bez použití chemického přípravku. Poté je již reálný postup jako při klasickém klíčení. Množství vody a doba klíčení se odvíjí od velikosti semen.
Malá semínka potřebují být pod vodou zhruba okolo pěti hodin, obiloviny okolo deseti a luštěniny ideálně patnáct hodin. Pokud necháte semena ve vodě přes noc, nic se nestane, ale je podstatné ráno vodu slít. Výhodou nádoby je, že má odtokové otvory a tím je tak nezbytné každodenní proplachování bez problému. Voda odteče do spodní nádoby, kde zůstává. Tím tak zároveň zvlhčuje vzduch a má efekt na jednodušší proces klíčení.