Načepujte si pivo doma

Nejlepším osvěžením v horkých letních dnech, které nesmí chybět na žádné grilovačce nebo zahradní oslavě je vychlazené čepované pivo. Pořídit sud či menší soudek piva je možné nejen v pivovarech, ve velkoobchodních prodejnách, ale už i v některých prodejnách maloobchodních.

Potřebujeme-li výčepní zařízení, máme v zásadě dvě možnosti. Buďto si jej vypůjčit nebo koupit. Na jednorázové nebo ne příliš časté používání je vhodnější výpůjčka, ale při častějším používání je ekonomicky mnohem výhodnější si výčepní zařízení koupit.

Čepování piva

Při výběru je důležité vyhodnotit si, při jakých příležitostech a jak často budete výčepní zařízení používat, kolik nápojů chcete čepovat a zda má být s chlazením nebo bez něj. Většinu zařízení je možné připojit ke standardizovaným KEG sudům. Materiálové provedení odráží nejen cenu, ale je možné odhadnout i to, jak dlouho vám výčepní zařízení vydrží. Ten, kdo nemá možnost sud s pivem předem vychladit, musí uvažovat o koupi výčepního zařízení s chlazením. Jeho hlavní výhodou je konstantní teplota čepovaného piva. Kontaktní, tzv. suché chlazení je sice sice snadné na instalaci a provoz, ale má velmi malý výkon a větší množství čepovaného nápoje není schopno uchladit. Pro rodinné oslavy a větší akce je vhodné použít výčepní zařízení s chlazením na principu vodní lázně. Pípy s chlazením https://www.gastroserver.cz/ bývají vyrobeny z kovů a jsou doplněny plastovými součástmi, dražší zařízení se vyrábí z nerezové oceli nejvyšší kvality a splňují veškeré požadavky hygienických norem.

Výčepní zařízení

Kvalita čepovaného nápoje je závislá nejen na parametrech použitého výčepního zařízení, ale i na provádění jeho údržby, zejména čištění. K proplachování píp slouží sanitační adaptéry, s jejich pomocí je možné zajistit výbornou kvalitu čepovaného piva i maximální hygienu. Běžné propláchnutí se doporučuje provádět vždy před naražením nového sudu.