Jahodník obecný se počítá mezi léčivé rostliny, avšak pozitivní účinky na naše zdraví se dostaví až po delším užívání. Jahodník obecný je u nás znám jako lesní jahody. Vyskytuje se převážně v prosluněných částech lesů a hájů, ale i na loukách a mezích. Plody z jahodníku obecného, ovoce jahody, obsahují množství:
· vitamínů
· tříslovin
· pektinů
· silic
· minerálních látek
Vysoké procento účinných látek obsahují též listy jahodníku. Jsou to například:
· třísloviny
· flavonoidy
· vitamín C
Jahodník obecný má mnohoznačné účinky na naše zdraví
Jahodník obecný má kladný vliv:
· na látkovou výměnu
· rozšiřuje cévy
· pomáhá při chudokrevnosti
· pomáhá při vysokém krevním tlaku
· má pozitivní účinky na trávící soustavu
· napomáhá při katarech střev a žaludku
· působí proti průjmům
· působí močopudně
· dokáže pomoci se záněty močových cest a močovými kameny
· působí kladně i při hemeroidech
· uklidňuje nervovou soustavu
· povzbuzuje organismus
Navíc celá rostlina jahodník obecný působí proti těmto zdravotním potížím:
· Má protizánětlivé vlastnosti.
· Podporuje látkovou výměnu.
· Pomáhá při potížích žaludku a střev.
· Má svíravé účinky.
· Poskytuje úlevu při hemoroidech.
· Posiluje organismus při rekonvalescenci.
· Zesiluje stahy děložního svalstva
· Příznivě působí při ženských potížích
· Snižuje krevní tlak
Využití jahodníku obecného v kuchyni
Jahodník obecný se využívá také ve včelařství, neboť je jahodník pro včely pylonosnou rostlinou. Opylováním jahodníku včelami se potom zvyšují výnosy jahod a jejich dozrávání je pravidelnější.
Plody jahodníku, jahody, bývají součástí mnoha pokrmů, neboť mají vynikající svěží chuť. Jahody se používají při přípravě různých sladkých pokrmů, jako jsou například moučníky. Je však vždy lepší konzumovat jahody čerstvé.
· Vynikající bývají přidané do různých letních salátů a koktejlů.
· Listy jahodníku je možné použít k přípravě zdravého čaje.